Normy czasu pracy w łowiectwie
- Kompleksowa uprawa poletek łowieckich (talerzowanie, orka, bronowanie, siew zboża, wysiew nawozów) - 24 r/godz na ha
- Budowa ambony myśliwskiej – zwyżki z dowozem materiałów. Materiał (gwoździe, deski, krycie dachu wykonawcy) – 24 r/godz
- Budowa ambony myśliwskiej – tradycyjnej z dowozem materiałów. Materiał (gwoździe, deski, krycie dachu wykonawcy – 48 r/godz
- Budowa ambony myśliwskiej – ocieplanej z dowozem materiałów. Materiał (gwoździe, deski, krycie dachu wykonawcy) – 200 r/godz
- Budowa paśników dla zwierzyny z dowozem materiałów. Materiał (gwoździe, deski, krycie dachu wykonawcy) – 40 r/godz
- Budowa podsypu dla zwierzyny drobnej z dowozem materiałów. Materiał (gwoździe, deski, krycie dachu wykonawcy) – 4 r/godz
- Wykonanie lizawek słupowych wraz z ich rozwiezieniem i wkopaniem. Materiał (słupy, deski wykonawcy) – 2 r/godz
- Dokarmianie zwierzyny – 4 r/godz
- Szacowanie szkód łowieckich – 3 r/godz na 1 szacowaną szkodę
Uwaga:
Przy remontach ambon i paśników stosuje się następujący przelicznik - procent zniszczenia danego urządzenia x ilość rbh wykonania nowego.
Urządzenia do dokarmiania zwierzyny grubej
Roczne normy żywieniowe dla zwierzyny łownej
l.p. |
Gatunek zwierzyny |
Rodzaje karmy |
|||
Objętościowa sucha |
Objętościowa soczysta |
Treściwa |
Sól |
||
1 |
Jeleń |
minimum 80 kg na 1 sztukę (siano z koniczyny, lucerny, seradeli, liściarka) |
wg uznania na podstawie stopnia pobierania w latach poprzednicj (buraki, marchew, ziemniaki, kiszonki) |
minimum 35 kg na 1 sztukę (owies, kukurydza, mieszanka owies-jęczmień |
minimum 3 kg na 1 sztukę |
2 |
Sarna |
minimum 18 kg na 1 sztukę |
j.w. |
minimum 7,5 kg na 1 sztukę (najlepiej owies) |
minimum 1,5 kg na 1 sztukę |
3 |
Dzik |
x |
minimum 100 kg na 1 sztukę, z tego 30 kg do dokarmiania letnio jesiennego i 70 kg do dokarmiania zimowego (ziemniaki, buraki, kiszonki łowieckie, itp.) |
minimum 75 kg na 1 sztukę, z tego 35 kg do dokarmiania wiosenno - letniego, jesiennego i 40 kg do dokarmiania zimowego (kukurydza, owies, żołędzie, bukiew, itp..) |
x |
4 |
Zając |
minimum 2 kg na 1 sztukę (siano z koniczyny, lucerny, seradeli, itp.) |
minimum 5 kg na 1 sztukę (najlepiej buraki, marchew i kapusta pastewna) |
minimum 5 kg na 1 sztukę (ziarno owsa) lub 10 kg na 1 sztukę (owies w snopkach) |
ilości wg doświadczeń z lat poprzednich (dostarczona za pomocą gryzawek lub poprzez spryskiwanie pędów osiki i wierzby 16% roztworem solu kuchennej) |
5 |
Dziki królik |
minimum 1 kg na 1 sztukę |
minimum 3 kg na 1 sztukę |
minimum 3 kg na 1 sztukę (ziarno owsa) |
j.w. |
6 |
Kuropatwa |
x |
minimum 2 kg na 1 ptaka (kapusta pastewna, buraki) |
minimum 3 kg pośladów na 1 ptaka (może być mieszanka - ziarno pszenicy, jęczmienia, rzepaku, rzepiku, gryki itp.) |
x |
7 |
Bażant |
x |
minimum 4 kg na 1 ptaka |
minimum 10 kg na 1 ptaka |
x |